homepage
Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven. Ik was een vreemdeling en u hebt Mij in uw huis uitgenodigd. Ik had niets om aan te trekken en u hebt Mij kleren gegeven.
Mattheüs 25:35-36a
(Het boek)
Roemenië april 2000
 


In Focsani (Roemenië) staat een kindertehuis dat in 1995 is geadopteerd door een Engelse kerk uit Christchurch.

In 2000 werd het idee geboren om d.m.v. een oproep, mensen ertoe te zetten een toilettas met toiletspulletjes te verzamelen voor de kinderen in dit tehuis. Daarnaast zou er verf meegenomen worden om de boel op te knappen.Na een artikel in de plaatselijke krant, werd er in een maand tijd ruim 4 ton?!? aan goederen afgeleverd!

 

Op donderdag 13 april vertrok de groep met een vrachtwagen, bestelbus en een personenauto richting Roemenië. Dat het geen vakantiereisje was, blijkt wel uit het feit dat:            

- in Duitsland een ongeluk gebeurde met de bestelbus (6 uur vertraging)

- het bij de Roemeense grens 12 uur duurde voordat er doorgereden kon worden

- de heenreis in totaal 3,5 dag?!? duurde

 

Bij het kindertehuis aangekomen, moest de vrachtwagen naar het douanekantoor waar de papieren gecontroleerd moesten worden. Maar door het slechte terrein zakte de vrachtwagen weg en kon niet meer voor- of achteruit.

Achteraf zag je hier Gods leiding in. Was de vrachtwagen op het douaneterrein terecht gekomen, dan was deze waarschijnlijk door corrupte douanebeambten voor een groot deel leeggehaald.

 

In de tien dagen dat de groep intensief in het kindertehuis aan het werk was, zag je het tehuis per dag opknappen. Vier kamers, de keuken, de toiletten en de gang werden geverfd, verroeste kranen en douches vervangen en nadat vijf van de zes toiletten ontdaan waren van hout, schoenen en ander afval functioneerden deze ook weer als vanouds. Daarnaast is er o.a. een keukenblok neergezet en stevig serviesgoed en keukenspullen aangeschaft.

 

De kinderen kregen hun toilettasje met inhoud, twee stelletjes kleren en een bijbeltje. Nog nooit hebben we kinderen zo blij gezien met zoiets kleins dat hier zo normaal is

 

Ondanks de tegenslagen van de reis, de emotionele- en confronterende momenten die we daar hebben meegemaakt, was het een hele dankbare en leerzame periode waar we Gods aanwezigheid en leiding heel vaak ervaren hebben! Een tijd om nooit meer te vergeten!!!
Zie "foto's".